Op woensdag 10 april 2024 om 20:00 heeft het Filosofisch café Heerenveen Marjan Slob als gastspreker.
Plaats: Odd Fellowhuis aan de Herenwal 10 in Heerenveen.
Marjan Slob is op dit moment de Denker des Vaderlands.
Eenzaamheid is een vorm van lijden, daarover geen misverstand. Als je eenzaam bent, lijd je aan een gevoeld gebrek aan verbinding. Maar om dat te kunnen voelen, moet je heel wat kwaliteiten in huis hebben!
Wanneer je eenzaam bent, lijd je immers aan wat er niet is, en dat getuigt van zelfreflectie en voorstellingsvermogen.
In deze lezing belicht Marjan Slob het menselijk vermogen tot eenzaamheid, verkent ze de verschillende soorten verbinding waaraan het mensen kan ontbreken en verdiept zij het verschil tussen eenzaam en alleen zijn.
Biografie:
Marjan Slob (Giessenburg, 1964) werkt al meer dan twintig jaar als zelfstandig filosoof, spreker en essayist, en schreef meerdere boeken. Voor "De lege hemel: over eenzaamheid" ontving de J. Greshoff-prijs voor essay en ze stond op de shortlist van drie andere prijzen. Over dit boek zal zij 10 april spreken. Haar laatste boek, Door de bomen het huis: bouwen met hout is een proeve van filosofische journalistiek.
Marjan Slob ziet het als haar missie om inzicht en begrip te verruimen, zonder daarbij contact met de realiteit te verliezen. Die mentaliteit spreekt uit haar columns en essays voor de Volkskrant, Filosofie Magazine, en tal van andere media, en voedt het werk dat ze al jaren achter de schermen doet. Zo heeft ze organisaties als de staf Deltacommissaris, de Onderzoeksraad voor Veiligheid, het Rathenau Instituut, het Centrum voor Ethiek en Gezondheid, de Raad voor Dierenaangelegenheden en het Planbureau voor de Leefomgeving geholpen om wetenschappelijke en filosofische inzichten helder te verbinden met de maatschappij.
Marjan heeft ook vrij werk geschreven. In 2017 won Hersenbeest de Socratesbeker voor het beste Nederlandstalige publieksfilosofieboek, en in 2022 kreeg De lege hemel de tweejaarlijkse J. Greshoff-prijs voor (literair) essay. Haar laatste boek, Door de bomen het huis, is wel een proeve van filosofische journalistiek genoemd.