Op 8 februari 2017 gaan we door met een lezing van
Miriam van Reijen
Zij zal spreken over
Soïcijnse levenskunst: evenveel geluk als wijsheid
Miriam van Reijen studeerde filosofie en sociologie in Nijmegen en woont in Breda. In lezingen, cursussen en workshops laat zij zien hoe met name de Stoïcijnse filosofie en Spinoza’s filosofie praktisch toepasbaar zijn in het dagelijkse leven.
samenvatting:
'Stoïcijns' wordt in de volksmond en in de media vaak als synoniem gebruikt voor zowel onverschillig en ongevoelig zijn als voor passief en berustend. Als we de stoïcijnse filosofie echter nader bekijken blijkt het tegendeel waar te zijn. De stoïcijnse a-patheia betreft alleen de lastige, ongewenste en egoïstische passies, die blind en ongevoelig maken voor wat andere mensen ervaren en willen. Ook het misverstand dat a-patheia hetzelfde is als, of leidt tot,onverschilligheid en berusting, tot niet-handelen, is een misverstand. Stoïcijnse levenskunst betekent juist actief zijn.
Bij zowel de ‘halve’ stoïcijn Epicurus, de Griekse stoïcijn Epictetus, de Romeinse stoïcijn Seneca, de 17e eeuwse Hollandse filosoof Spinoza en de 20e eeuwse existentialist Sartre treffen we het fundamentele onderscheid aan tussen lijden (door passies worden gedreven) en leiden (met kennis en inzicht initiatief nemen) en tevens de opvatting dat dit verschil wordt bepaald door een manier van denken. Ze delen allen de opvatting dat filosofie praktisch is en in dienst staat van een gelukkig leven. Ze delen allen de opvatting van Epictetus (50 - 120) dat emotionele problemen voortkomen uit onware gedachten die mensen hebben. Spinoza (1632-1677) meent, anders dan de klassieke stoïcijnen echter dat ‘de rede niets vermag tegenover de passies, tenzij zij zelf tot passie wordt’. De bijdrage van Sartre aan de ‘stoïcijnse’ levenskunst betreft met name zijn opvatting dat keuzes maken zonder angst en schuldgevoel mogelijk is, en zijn stelling dat er in de wereld géén belemmeringen bestaan, we creëren ze zelf dóór iets te willen.
Sinds het seizoen 2014 - 2015 wordt er in het Odd Fellow-huis aan de Herenwal 10 in Heerenveen van tijd tot tijd een Filosofisch Café georganiseerd. Na een lezing over een filosofisch onderwerp volgt na de pauze een discussie. De bijeenkomsten beginnen doorgaans om 20.00 uur en zijn om 22.00 afgelopen.
De bijeenkomsten zijn zowel voor leden als voor niet-leden.
De bijeenkomsten voor het seizoen 2016 - 2017 zijn(waren) op
- 12 oktober 2016 (Erno Eskens)
- 14 december 2016 (Hans Achterhuis)
- 8 februari 2017 (Miriam van Reijen) en
- 12 april 2017 (Sybe Schaap)
De bijeenkomsten voor het seizoen 2015 - 2016 waren op
- 14 oktober 2015 (Pieter Boele van Hensbroek)
- 9 december 2015 (Frits Meijering)
- 10 februari 2016 (Ronald Hünnemann) en
- 13 april 2016 (Stine Jensen)
Vanwege de beperkte ruimte is er een maximaal aantal deelnemers. U dient zich daarom per mail aan te melden via:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
U ontvangt dan nader bericht of er nog voldoende plaats is.
Entree is € 6,50 incl. koffie / thee. Te voldoen in de zaal. Pinnen is helaas niet mogelijk.
De werkgroep Filosofisch Café Heerenveen bestaat uit: Jan Hoogland (Heerenveen 0513 633940), Reg Leenes (Oudehorne), Rita Sinnema (Joure), Paul Tiggeler (Grou), Arie Westmaas (Heerenveen) en Janny Zwier (Joure). Initiatiefnemer en drijvende kracht achter de eerste filosofische café's was Adry de Jong (1943-2015)
Andere Filosofische Café's in de omgeving zijn in Sneek en Drachten.